Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı
İçinde bulunduğumuz çağ bilgi çağıdır. Bilgiye sahip olan ve kullanabilen ekonomiler başarı elde edebilmektedir. Eğer bilgi üretebilir ve üretilen bu bilgiler pratiğe dönüştürebilirse rekabetçi bir güce sahip olunabilmektedir. Küreselleşme ile rekabet her geçen gün daha da acımasız hale gelmiştir. Sanayicilerimizin hedefi, yüksek katma değeri olan ve ileri teknolojiye dayalı üretime yönelmek ve bu gibi işletmelerin sayılarını arttırmak olmalıdır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan yayınlanan 2019 Küresel Rekabetçilik Raporu'nda ülkelerin rekabet gücünü artıran unsurlar arasında insan sermayesinin eğitimine güçlü vurgu yapılmaktadır. Bu nedenle ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artırabilmenin en önemli yolunun iyi yetişmiş, nitelikli, bilgi teknolojilerini kullanabilen insan gücü ihtiyacının karşılanması ile sağlanabileceği görülmektedir. Genç bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti ilk 20 ekonomi arasında yer almaktadır. Nüfusumuzun neredeyse yarısı 30 yaşın altındadır. Sahip olduğumuz genç ve girişimci nüfusumuz bizim en büyük gücümüzdür. Ancak bu gücü avantaja çevirebilmemiz için bu kuşağı çok iyi yetiştirmemiz gerekmektedir.
Onları dijital okuryazarlık seviyelerinin dünya standartlarını yakalaması sağlanmalıdır. Gençlerin karmaşık problemleri çözme, insan ilişkileri, insan yönetimi, eleştirel düşünce, müzakere yeteneği, kalite bilinci, yaratıcılık becerilerini geliştirme konularında eğitilmesi gerekmektedir. Ülkemizin okullarının da teknolojik dönüşümlerini gerçekleştirerek, üretimin gerektirdiği iş yapma biçimlerine uygun bir yapıya büründürülmesi gerekmektedir.
Özel Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknik Koleji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi böyle bir ihtiyaçtan doğan genç bir okul olarak; nitelikli ve donanımlı insan yetiştirme yolunda kısa zamanda önemli bir yol kat etmiştir. Mevcut yapısı, işleyişi, eğitim kalitesi ile kendi türünde ülkemize model olmuştur. Sadece akademik ve mesleki eğitime odaklanmayıp; Türk milletinin özlem duyduğu yetkinliğe sahip, küresel rekabet gücünün önemli unsurlarından birisi olan en az bir yabancı dile hakim bireyler yetiştirmeyi kendine misyon edinmiştir. Fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini bütünleşmiş bir biçimde öne çıkaran bir yaklaşımla gerçek hayattaki sorunların çözümüne yönelik analitik, eleştirel, yaratıcı ve bilişsel düşünme yetilerinin kazandırıldığı eğitim sistemleri önem kazanmaktadır.
Okulumuz, atölye ve laboratuvarları ile teknolojinin eğitime uyumunu sağlayacak şekilde donatılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milletine hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma ülküsünü gerçekleştirme yolunda iyi yetişmiş nitelikli insan gücüne ciddi şekilde katkıda bulunmak için okulumuz yeni hedeflere odaklanmak zorundadır. Eğitimde yeni akımları takip ederek Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında ve sonrasında çok daha ileri noktalara ulaşmayı hedeflemekteyiz. Öğrencilerimizi cumhuriyet değerlerine bağlı, kendini tanıyan, yeteneklerini bilen, duyarlı, düşünen, düşündüğünü uygulayabilen, soran, sorgulayan, eleştiren, iyiden-doğrudan-güzelden yana tavır koyabilen ve Türkiye`nin aydınlık geleceği için çalışacak sağlam karakterli gençler olarak yetiştirmek en büyük idealimizdir.
M. Niyazi AKDAŞ
ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Okul Kurucu Temsilcisi