Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Dalı
Alan Hakkında
Endüstride otomatik üretim yapan makinelerin bakımı, onarımı, programlanması ve temel olarak imalatı, otomasyon sistemlerinin ağ yapılarını kullanarak üretimin ölçümü, izlenmesi ve denetlenmesi için donanım ve yazılım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Endüstriyel otomasyon; robot teknolojisinin her alanında yaygın şekilde kullanılmaktadır. Günümüzde teknolojinin bir gereği hatta zorunluluğu olmuştur. Ürün tasarımı, sistem dinamiği ve akıllı kontrol, üretim süreçlerinin gözlenmesi, modellenmesi ve kontrolü, kuvvet elektroniği, mikrosistem tasarımı ve uygulamaları, endüstriyel kontrol tasarımı, algılayıcılar ve robot sistemleri, görüntü işleme, sistemler arası iletişim ağları, yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konuları içermesi nedeni ile savunma sanayii, otomotiv ve tekstil sektörleri için önemli meslek dallarının başında gelir.
Teknisyen ya da Tekniker olarak Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
Mesleği icra eden kişiler; makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, bilgisayar programlama yapabilen, sistematik ve planlı çalışabilen, yeniliklere açık, rutin işlerden sıkılmayan, dikkatli ve tedbirli, grup çalışmalarına yatkın bireyler olmalıdır.
Bu alandaki mesleklerde çalışmak isteyen kişiler;
- Makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen,
- Matematikle ilgili konularda başarılı,
- Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen
- El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen,
- El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,
- Bilgisayar programlama yapabilen,
- Sistematik ve planlı çalışabilen,
- Yeniliklere açık,
- Rutin işlerden sıkılmayan,
- Dikkatli ve tedbirli çalışan,
- Ekip halinde çalışmaya yatkın.
- Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden bireyler olmalıdır.
Çalışma Ortamı ve Koşulları
Endüstriyel Otomasyon Alanındaki kişiler çalışmalarını fabrika, atölye veya iş yerlerinde genellikle kapalı alanlarda yürütürler. Yapılan iş rutin olmadığı için sürekli problem çözme ve tasarım yaparlar. Bu da mesleği hareketli ve zevkli kılar.
Robot sistemlerinin kontrolü, programlanabilir kumanda sistemlerinin kurulumu ve bakımı, bilgisayar kontrollü makinelerin işletilmesi, bilgisayar ağları ile çalışma gibi işler ancak yüksek bir dikkat ve sistematik çalışmayı gerektirir.
Görevleri itibariyle diğer çalışanlarla etkileşimde bulunmak ve görevini eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır. Bu nedenle görevi hem aletlerle, hem de insanlarla ilgilenmeyi gerektirmektedir. Çalışma ortamı zaman zaman gürültülü olabilmektedir.
İş Bulma İmkânları
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanından mezun Teknisyen unvanına sahip öğrenciler ya da Üniversitelerin ilgili Mühendislik Bölümünden (Mekatronik Mühendisliği) mezun, kamu ve özel işletmelerde, makine, otomotiv, tekstil, gemi otomasyonu, savunma sanayi, plastik, tıp elektroniği, uçak, enerji, iletişim, petrokimya, sektörlerin de çalışabilir.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri ülkemizde gelişmekte olan bir sektördür. Bu nedenle endüstrinin geliştiği bölgelerde özellikle mesleki eğitim almış elamanların iş bulma imkânları daha fazladır.
Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanından mezun olan veya sertifika alan öğrenciler, seçtikleri dalda/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda ;
- Makine
- Otomotiv
- Tekstil
- Gemi otomasyonu
- Savunma sanayi
- Plastik
- Tıp elektroniği
- Uçak
- Enerji
- İletişim
- Petrokimya sektörlerin de çalışabilir.